Vindkraft i fjella mellom Høyanger og Sunnfjord: Hva vet vi?


• Fred Olsen Revewables vil komme med et utspill til Høyanger kommune i løpet av høsten 2024 (Ref. Fred Olsen 10.04.2024 Høyanger Samfunnshus) for å komme i gang med utbygging av Høyangerfjell Vindkraftverk. 80 vindturbiner. Ca 200 m totalhøyde (Ref. Fred Olsens brosjyre sendt til alle husstander i Høyanger).

• Hydro, Eviny og Zephyr ønsker å komme i gang med utbygging av Snøheia Industrikraft så snart som mulig. 50 vindturbiner. Turbinhøyde 190-250 meter. (Ref. Hjemmeside www.snoheiaindustrikraft.no )

• Når en av utbyggerne (eller begge) kommer med planinitiativ til Høyanger kommune er det opp til kommunestyret og lokalpolitikerne å ta stilling til om det skal settes i gang planarbeid og omregulering av fjellområdene til vindindustri.

• Fred Olsen i sin informasjon i november 2023 hadde forslag til plassering av vindturbinene. Her ligger ca 76 av de 80 turbinene i tilsigsområdet til hoveddrikkevannskilden og reservedrikkevannskilden til Høyanger tettsted.
I brosjyren og siste oppdaterte hjemmeside er turbinplasseringen fjernet. 
Det blir altså mindre synlig at turbinene ligger i tilsigsområdet.

Så lenge utbyggingsområdet ligger i samme område blir forurensingen av drikkevannet den samme.

• Fred Olsen indikerer at de kan redusere området noe slik at det ikke blir konflikt med Snøheia Industrikraft. Om området blir redusert vil det redusere antall turbiner noe.

Snøheia Industrikraft vil fortsatt ha 50 vindturbiner.

Alt taler derfor for at det kan komme mellom 100 og 130 vindturbiner, 190 – 250 meter høge. 8-9 mil veg og oppstillingsplasser tilsvarende 50-70 fotballbaner i fjella mellom Høyanger og Viksdalen. De totale anleggsområda blir 50-70 kvadratkilometer (ref. Høyangerfjell brosjyre og www.snoheiaindustrikraft.no)

Etter NVE sin oversikt er Storheia kraftverk i Trøndelag med sine 80 turbiner Norges største vindkraftverk.

Det blir massive ødeleggelser av et nydelig fjellområde.

Det blir store ødeleggelser av trua naturtyper (ref. Biofokus rapport lagt fra i Samfunnshuset 10.04.2024).

Det blir enorme konsekvenser for fuglelivet og flere rødlista arter (ref. Birdlife rapport lagt fram i Samfunnshuset 10.04.2024).

Det blir spredning av mikroplast og Bisfenol A til drikkevannet.

Alternative drikkevannskilder finnes ikke.

Mattilsynet og NVE sier i kunnskapsgrunnlaget for drikkevann:

«Det er viktig å klarlegge om det finnes en reservevannkilde eller andre løsninger som ivaretar leveringssikkerheten (redundans) i drikkevannsforsyningen. Uten redundans kan selv en minimal risiko være uakseptabel.»

Erik Øren