En mer saklig debatt om vindkraft


«Trur de at de skal få folk til å ønske seg dette overgrepet?”»

Dette skriver Astrid Folland i sitt leserbrev mot vindkraft 19.9. 

Det er mulig dette er ment som en form for poesi. I alle tilfeller er dette en språkbruk som ikke hører hjemme i en norsk offentlig debatt om energi og arbeidsplasser. 

Jeg vil oppfordre Folland til å skille mellom ”overgrep” og ”inngrep”. Et overgrep er vanligvis det samme som å bli presset, truet eller lurt til å gjøre seksuelle handlinger. Å bygge ut vindkraft er et inngrep, som kun skjer etter at et demokratisk valgt kommunestyre har sagt ja, etter å ha satt tydelige krav om naturhensyn, og hvor det kan plasseres turbiner – og ikke. 

På samme måte som man bygger veier i skogen dit tømmeret er, bygger man veier opp på fjellet der vinden er. Å høste naturressurser har alltid betydd inngrep i naturen, enten vi snakker om vannkraft, skogsdrift, landbruk eller vindkraft. Så er det viktig at disse inngrepene blir så små som mulige. Her kan kommunen og innbyggerne sette krav. 

Folland har en sterk språkbruk, og det er muligens for å kompensere for et noe fattig faktagrunnlag. Hun skriver blant annet at Energidepartementet (ED) til sjuande og sist sit med makta. Det er ikke riktig. Hvis kommunen sier nei til vindkraft i Høyanger så blir det ikke noe av. 

Hun skriver også at ”kommunane må ha skjellig grunn til å gje avslag”. Det er også feil. Her blander Folland juss og politikk. Spørsmålet om vindkraft er en politisk avgjørelse, ikke en juridisk avgjørelse – på samme måte som kommunen ikke trenger ”skjellig grunn” til å prioritere opp eller ned fritidsklubber, eldreomsorg eller gratis skolemat. 

Jeg forstår at utbygging av vindkraft setter i gang store følelser. Men det unnskylder ikke grov språkbruk og direkte faktafeil. Grunnen til at ideen om ny kraft fortsatt er aktuell er at Norge står foran et sterkt fallende kraftoverskudd. Fra mot 2030 kommer det behagelige kraftoverskuddet vi har i dag til å falle ned mot null, som i praksis betyr perioder med for lite kraft. Dette kan vindkraft være med å rette på. 

Thor Egil Braadland 
Myndighetskontakt Fornybar Norge