Barna fortjener en god og trygg oppvekst


I følge reddbarna.no er det 50 prosent av 1-5 åringer har tilgang på nettbrett, 51 prosent av alle 9 åringer har profil på sosiale medier, selv om enkelte apper har anbefalt alder på 16 år (eks. TikTok)

«I Norge har vi en lov (personvernopplysningsloven) som setter 13-årsgrense for bruk av sosiale medier. Det innebærer at det ikke er lov til å samle inn og bruke personopplysninger til barn under 13 år, men loven sier at foreldre har lov til å gi samtykke.

Foreldre kan derfor gi barn under 13 år tillatelse til å bruke sosiale medier. Samtidig har TikTok, Snapchat og Instagram og mange andre populære sosiale medier 13-års aldersgrense, noe som betyr at barnet må lyve på alderen dersom de lager en profil.

Som forelder må du vurdere om barnet er gammelt nok og modent for å bruke sosiale medier. Det kan være lurt å snakke med andre foreldre i klassen, stemmer det at alle andre får lov?

26 prosent av 9-18 åringer har opplevd mobbing eller at noen har vert slem med dem på nettet» (reddbarna.no) 

Dette er dessverre en økende trend, og vanskelig å få bukt med. Det er kjent at overgripere bruker apper som Snapchat til å lokke unger med å ta bilder av seg selv, og avtale møter osv. Ifølge politiet blir det avtalt både alkohol, narkotika og sex-salg over mobilen med barn i ganske lav alder.

Med smart-telefon/mobil følger det mye negativitet og utfordringer, når det ikke blir fulgt opp, eller at grenser er fraværende.
Synes det er passende å ta opp dette med nettvett nå som forhåpentligvis mobilen blir forbudt på skolene. På høy tid, men er dette nok? NEI, langt ifra.

Da INP sendte inn interpellasjon om mobilforbud, kom det blant annet tilbakemelding fra ordfører om «Vi har få eller ingen utfordringer knytt til bruk av telefon i skoletida», Hvor mange er få? Og hvor går grensa med blant annet grove tilfeller, der barn er blitt ekskludert, tatt bilder av som er spredt videre, uten samtykke, mobbing osv. Ett tilfelle er ett for mye.

Videre skreiv ordførar «Lærarane sit med den beste kompetansen til å vurdere og regulere dette sjølv. Dei er fullt oppdaterte på forsking, og fleire har eigne barn i skulen, og er reflekterte rundt tema. Lærarane diskuterer dette tema jamleg på fellesmøte, og har ein god dialog med heimen og elevane om mobilbruk» Ser òg at oppvekstsjef og rektor i Høyanger vgs. til dels deler dette synet.

At alle lærere i Høyanger Kommune sitter med den beste kompetansen til å vurdere og regulere osv. er mildt sagt en overdrivelse, og det minner om ett forsøk på å feie både ansvar og utfordringer over på lærerne, eller ikke ta saken på alvor. Sannheten er at lærerne ikke har mulighet til å følge opp alt elevene driver på med på mobilen og andre arenaer med internett, de har ikke ressurser til det. Om dialog med heimen og elevene er så god at problemene uteblir – er vel heller ikke tilfelle. Det meldes om flere utfordringer med mobilbruk blant barn fra flere skoler rundt om i landet, sviktende konsentrasjon, passivitet, mobbing, ekskludering med mer, hva er det da som gjør Høyanger Skole unik på dette området? Eller lurer vi oss selv med å tro at alt er i skjønneste orden. Er vel 10 år siden Høyanger kommune ble bøtelagt (første i Norge) for å ikke hindre mobbing på skolen – er vi altså mobbefrie nå? som nevnt over- andre skoler sliter med mobbing, da kanskje med størst utfordring via nett og mobil. Med passive holdninger, kan Høyanger Kommune fort bli bøtelagt igjen.

Overgrep mot barn via nettet (oppdatere skolefilter)

Norsk politi har etter en rekke etterforskninger og annen tilgjengelig informasjon sett at barn oppsøker nettsider som er laget for voksne og at dette øker risikoen for å bli utsatt for seksuelle overgrep. «Vi har også eksempler på at dette har skjedd ved bruk av IKT-utstyr som elevene har fått utlevert på skolen, forteller Hanne Andreassen som er politioverbetjent i Kripos» (barnevakten.no) Kripos har laget en liste over nettsider som man vet brukes til å lokke til seg barn eller som er laget for voksne hvor formålet er sjekking, dating eller seksuelle tjenester. Denne listen kan skoleeierne legge inn på svartelisten i skolefilteret slik at nettstedene blokkeres for elevene. Skoleeiere, det vil si stort sett kommunene, kan få tilgang til listen ved å rette en forespørsel til kommunens politikontakt.

Jeg regner med at skolene i Høyanger kommune har oppdatert listene sine, og at alle lærere er informert om dette filteret fra Kripos?

Om vi skal komme oss videre, kan vi i det minste forholde oss til faktiske forhold som både er dokumentert og forsket på. Med fri tilgang til internett – er du eksponert for både det ene og det andre. Og hvem kan sikre at barn ikke roter seg bort, og plutselig havner i en chat med en pedofil, eller svindler? Og hvem kan jobbe proaktivt i forhold til mobbing av medelever og andre?

Hvem sitter med ansvaret, eller hvem skal ta denne kampen om du vil? Jo, det er foreldrene som tillater dette, det er «snille» foreldre som gir barna fri tilgang til en verden som en god del av barna ikke er klar for, knapt voksne klarer å holde ett sunt nettvett, men man forventer det av små barn! Det er ett ømt tema, ingen foreldre vil vel høre at de kanskje ikke er bevisste nok på barna sin nettvirksomhet, eller at de burde følge mer med på hva egne unger driver på med. Så foreldre, dere må mer på banen, være foreldre og ikke kompiser/venner på dette området. Vi må også tåle å høre at andre bryr seg, for nettopp det, å bry seg, virker som om det er blitt en negativ ting – brydde vi oss mer før, har vi ikke tid til det lenger, eller skal alle andre bare bry seg med sitt?

Skolen har òg ett ansvar, de bør i det minste sikre at elevene er trygge på skolen – men ifølge ordfører er de ikke det, de har jo få tilfeller (eller er det mer?). Så da er vel alt greit? Det er det ikke.

Dette er ett tema som må belyses mer, og da må dette bli tatt på alvor, for det er helt klart at dette er en utfordring for skole, foreldre og samfunn generelt. 

For barna fortjener en god og trygg oppvekst. Noen ganger betyr det at foreldre må sette ned foten og sette klare grenser. Kanskje barnet ikke er klar for en mobil ved 7-9 år eller mindre, kanskje barnet ikke trenger å se på porno, vold eller mord. Er det rart noen reagerer.

Jan Erik Dregelid
INP politiker og pappa