Når vinden styrer politikken


Undertegnede vil bare gjøre det klart at jeg er sosialdemokrat og har vært medlem av Det Norske Arbeiderparti, samtidig har jeg gått ut i mediene og kritisert Arbeiderpartiets ledelse og Jonas Gahr Støre for å være vinglete og snu etter vinden.

I likhet med min generasjon har jeg svin på skogen, jeg har vært med på å forurense kloden vår, i tillegg har jeg bidratt med å spy ut CO2 som vi nå tar konsekvensene av, dessverre.

Den 19. desember 2022 kunne man lese følgende på NRK sine websider, sitat.: Høyanger-ordføraren har vore ein høgrøysta motstandar av vindkraft. No gjer moglege investeringar på 3–4 milliardar at han «går i tenkjeboksen». Sitat slutt.

Jeg registrerer at i Høyanger har det vært stor motstand mot utbygging av vindmøller på Snøheia, og selveste ordføreren i Høyanger var blant disse motstanderne, men så virker som om det har kommet et kraftig vindkast som fikk han til å snu, typisk Arbeiderparti politiker. Takk og pris for Høyangersamfunnet kom førnevnt vindkast som snudde ordføreren 180 grader.

Arbeiderpartiet er på god veg å utrydde seg selv, nettopp på grunn av maktsyke mennesker som snur etter vinden, det samme kan skje med Høyangersamfunnet hvis det kommer ikke nok med vindkast som kan snu dem som er fortsatt imot vindmølle-utbygging på Snøheia. 

Vestland har befestet posisjonen som Norges største eksportfylke, samtidig står Aluminiumverkene på Vestlandet for stor utslipp av CO2, om ikke det største.

For å kunne redusere CO2 utslipp fra aluminiumverkene i Norge, trengs det mer KRAFT, og for dem som ikke har fått det med seg, er Høyanger-samfunnet i likhet med mange andre små samfunn her i landet avhengig av å få nok KRAFT for å kunne eksistere. Alle skriker vi etter mer KRAFT, men svært få vil ofre noen fjellområder/natur for å få KRAFT. Dette forstår jeg veldig godt og jeg må innrømme at jeg er stor tilhenger av kjernekraft ikke minst med tanke på å verne naturen, men dessverre, det tar for lang tid å bygge ut kjernekraftverk slik at vi er nødt å forholde oss til vindkraft.

Jeg har noen av mine boende i Høyanger, og jeg må si/skrive det som det er at jeg blir rett og slett skremt av tanken av at Hydro må eventuelt legge ned aluminiumsverket på grunn av kraftmangel, samtidig har Hydro ledelsen gått ut med at Hydro vil satse i milliardklassen Høyanger hvis konsernet får nok KRAFT.

Det er ikke til å stikke under stolen at jeg synes det er tankeløst å være imot vindmølleutbygging på Snøheia når man vet at hele Høyangersamfunnet er på spill. Hvordan vil motstandere av vindmøller på Snøheia løse KRAFT mangel i Høyanger? Er det virkelig noe som med hånd på hjertet kan si nei til vindmøllerutbygging på Snøheia når det er åpenlyst at Høyangersamfunnet står og faller med nettopp vindmøller på Snøheia. Jeg kan gjerne gjenta det at jeg synes det er trist å måtte gå til det skrittet å ødelegge vakker natur, ja, det er helt forferdelig, men det er også helt forferdelig tanke å stå foran det faktum at selve kloden vår er i ferd med å bli totalt ødelagt, noe vi alle sammen har bidratt med, altså hele kloden. Vi kan i følge klimaekspertene berge kloden delvis, med å redusere eller helst bli totalt CO2 nøytrale, og det er nettopp det vindmølleutbygging på Snøheia kan delvis bidra med.

Jeg kan ikke gjenta det for ofte at jeg synes det er veldig trist å måtte ødelegge vakker natur, men det vil være alvorlig trist hvis Høyanger blir mørklagt og uten mennesker, da må valget være forholdsvis enkelt. Nå vil helt sikkert noen tenke og si, for en tulling han er han islendingen, at det går an å være så dum og i tillegg gå ut med egen dumhet i Ytresogn. Det er helt greit, men jeg ber disse om å gå skikkelig i tenkeboksen. Uten KRAFT, intet Høyangersamfunn, tenk på det, så alvorlig er situasjonen. Tilbake til dumme meg, jeg skammer meg i dag for å ha deltatt i å forurense kloden vår, men til mitt forsvar kan jeg si/skrive at jeg visste ikke bedre, det var ingen som tenkte på CO2 når jeg var aktiv i arbeidslivet, tanken begynte egentlig når Hydro måtte gå til det skrittet å avvikle Søderberg teknologien, og jammen ble det ramaskrik uten like både i Høyanger og Årdal, og da var det snakk om å legge ned deler av produksjonen, hva hvis Hydro må legge ned hele produksjonen, hva gjør vi da? Har noen klare svar?

Tenk på det folkens, hvis vindmølleutbygging blir til virkelighet, kan Høyangersamfunnet bli storprodusent av aluminium laget av skrap i tillegg til hydrogenproduksjon, masse arbeidsplasser og et blomstrende og rent samfunn som vil bli lagt merke til langt utover landegrensa.

Jeg vil til slutt oppfordra samtlige som i dag er imot vindkraft å tenke seg godt om, eller vente på neste storm som kan få dem til å snu.

Uten KRAFT, intet Høyangersamfunn, det er det harde fakta dessverre. Hvem vil bidra til slik tilstand?

Det er ingen skam å snu, man behøver ikke å være tilhenger av Arbeiderpartiet for snu etter vinden, det kan faktisk alle uansett partitilhørighet.

Gudbrandur Ingolfsson