Hydros bløff! Hydro Rein er ikke en hjørne­stens­bedrift i Høyanger!


Hydro bløffer med motivet sitt for å presse frem en utbygging av Snøheia industrikraft! Klarer virkelig ikke ordfører, Petter Sortland, å se at han blir brukt som en brikke i et stort spill for å få presset politikerne i Høyanger til å akseptere en utbygging av vindkraft i Snøheia i frykt for nedleggelse av hjørnestensbedriften, Hydro Aluminium Metal Høyanger?

Frem til mai 2022 var motstanden mot vindkraft så stor i Høyanger kommune, med ordfører Sortland i spissen, at både Zephyr og Fred Olsen R ble kastet på dør med klar beskjed om at det var uaktuelt med vindkraft i fjella rundt Høyanger.

Vindkraftmotstanden i Høyanger var altså godt kjent i vindkraftbransjen, og det var dermed nødvendig for bransjen å pønske ut en ny taktikk.

Taktikken var enkel, det var bare å bruke hjørnestensbedriften, Hydro Aluminium Metal Høyanger, som joker. Dermed oppstod samarbeidet mellom Eviny, Zephyr og Hydro. Som om ikke det var nok, så valgte de å hive inn Hydros nasjonale kraftavtaler, som visstnok plutselig går ut i 2030, slik at det dermed haster med å få bygd ut Snøheia, ifølge dem.

Med Hydro på laget, så havnet den tidligere vindkraftmotstanderen, Sortland, i den berømte spagaten sin, som endte opp med at han nå nærmest har blitt Hydros talsmann for utbygging av Snøheia industrikraft. Sortland håper visst at en utbygging av Snøheia kanskje vil redde hjørnestensbedriften i Høyanger.

Ledelsen i Hydro har brukt media hyppig siden julen 22, da de sammen med Eviny slapp nyheten om utbyggingen av Snøheia. Det har etter hvert fremkommet at en utbygging av Snøheia industrikraft kun er et forhandlingskort for Hydro ved reforhandlinger med Statkraft opp mot disse strømavtalene i 2030, og at strømavtalene gjaldt for hele Hydro Aluminium Norge. Og at strømavtalene dreier seg om 4 TWh, ikke 1 TWh som de påstår at Snøheia industrikraft skal produsere.

Det som ikke har vært snakket så høyt om, er at det IKKE er Hydro Aluminium Metal Høyanger som er «partner» med Eviny og Zephyr i Snøheia industrikraft. Det er faktisk Hydro Rein som er partner - dvs egentlig et lite aksjeselskap kalt, Hydro Rein Norway Holding A/S, stiftet som Hydro Rein Offshore Wind AS i 2022 med kr 30 000 i aksjekapital. Når en ser på oversendelsepapirene til planinitiativet til Snøheia industrikraft, så er de signerte av Linn Silje Undem, prosjektleder hos Hydro Rein. Hva er så Hydro Rein? Jo, det er et selskap, på lik linje med Zephyr, Eviny og Fred Olsen R som har som formål å eie, utvikle og investere i fornybarprosjekter.

Et søk på Hydro Rein viser at de i juni 2024 solgte ut 49,9 prosent av selskapet til Macquarie Asset Management. Hydro Rein oppgir på sine hjemmesider at de har store ambisjoner om å satse stort på vindkraft i tiden fremover, og de kunngjorde i mars 2024 at de hadde investert 80 prosent i 25 vindkraftprosjekter i Norge og Sverige. Hydro Rein prøver i tillegg seg for tiden også på mulige vindkraftprosjekter i følgende kommuner i Norge pr i dag: Sirdal, Larvik, Sandefjord, Siljan, Skien, Porsgrunn, Bamble, Kongsberg og Årdal. Det spiller altså ingen rolle hvor Hydro Rein kjøper og plasserer sine vindkraftprosjekter. De er overhodet ikke avhengig av å plassere et vindkraftindustriområde akkurat på Snøheia!

Det stod nylig i Sogn Avis at Hydro Rein hadde vært i Årdal hvor de antydet at de ville ta kontakt med kommunen i løpet av det nærmeste året for å diskutere vindkraft. På hjemmesidene til Hydro Rein ser vi at både Årdal og Snøheia er fremhevet som to prosjekter de jobber med. I Årdal kan det imidlertid se ut som at Hydro har bedre tid enn på Snøheia, selv om de også der nevner kraftavtalene som går ut i 2030 som en begrunnelse for vindkraftutbygging.

Hydro Rein, eller Hydro Rein Norway Holding A/S har adresse i Oslo og er således ingen hjørnestensbedrift i Høyanger! Hydro Aluminium Metal Høyanger kommer ikke til å ha noe som helst med Snøheia industrikraft å gjøre, av den enkle grunn at de ikke driver med vindkraft, men aluminiumsproduksjon.

Sortlands «hjørnestensbedrift-argumentasjon» for å akseptere vindkraftutbygging av Hydro Rein, men ikke av Fred Olsen R, holder altså ikke vann, da Hydro Rein ikke er en hjørnestensbedrift i Høyanger! Dersom en ser tilbake på «vindmålersaken» så tror jeg neppe at en slik begrunnelse vil bli godtatt verken av Fred Olsen R, statsforvalteren, sivilombudsmannen, Energidepartementet eller Kommunal- og distriktsdepartementet. Dersom Høyanger kommune skulle bestemme seg for å foreta en områderegulering av fjellheimen i Høyanger til vindkraftindustriområde, så er fjellheimen åpen for alle som søker – også Fred Olsen R. Det bør innbyggerne i Høyanger merke seg.

Dersom Hydro Rein lykkes med sin bløff overfor Sortland og Høyanger kommune, og får rasere Snøheia, så er det bedriftshemmeligheter mellom Hydro Rein og Eviny som vil avgjøre hva som skjer videre med Snøheia industrikraft etter utbyggingen. I vindkraftbransjen bytter nemlig vindkraftverk eiere hele tiden, av økonomiske grunner.

Det tvilsomme håpet om en «tilgodelapp» fra Hydro, som Sortland forgjeves har prøvd å få med sin «nye positive holdning» til vindkraft, er noe Hydro aldri vil være interessert i å gi. Hydro er en stor bedrift som tar sine beslutninger basert i hovedsak på lønnsomhet for konsernet, og med sine 156 ansatte, så blir Hydro Høyanger en liten bedrift i et konsern med 33 000 ansatte. Hydro Aluminium Metal Høyanger består så lenge de klarer å levere gode økonomiske resultater for Hydro og ikke noe annet.

Husk, Sortland, at verken Hydro Rein eller Fred Olsen R er hjørnestensbedrifter i Høyanger - og heller ikke i Sunnfjord!

Roger Slåttnes
Hestadfjorden, Sande