Brannstasjon og sentrumsutvikling!


Stikkordene for at Høyanger tettsted igjen skal bli et sterkt lokomotiv i kommunen er Næringsutvikling, Boligutvikling og Sentrumsutvikling. Innenfor næringsutvikling skjer det mye positivt. Hydro er straks klare til å starte opp resirkuleringsanlegget sitt, og innen få år er jeg sikker på at industriparken på Fundo er fylt opp med fremtidsrettede og spennende bedrifter. Sirkulære Høyanger har allerede blitt et kjent begrep langt utenfor kommunegrensene, og gir oss viktig drahjelp i markedsføringen av Høyanger. 

Med mange nye arbeidsplasser er neste utfordring å ha attraktive boliger og leiligheter å tilby de som ønsker å bosette seg i kommunen. Tidligere i år vedtok kommunestyret at det skulle settes ned en prosjektgruppe med representanter fra kommuneadministrasjonen og HNU for å vurdere alternative løsninger og organisasjonsmodeller for å få fart på boligutviklingen i tettstedet. Arbeidet forventes ferdigstilt på nyåret.

Det siste hovedelementet er sentrumsutvikling. Med det kommer også spørsmålet om plasseringen av ny brannstasjon. Det har i flere år vært jobbet med alternativer i tilknytning til metallverket, og det har i år vært gjennomført et forprosjekt med utgangspunkt i plassering på kaia. Det er imidlertid flere utfordringer med denne løsningen. I den senere tid har derfor alternativet med plassering av ny brannstasjon i næringsbygget på Hjetland blitt diskutert.

For meg fortoner det seg som et svært interessant alternativ, med en rekke fordeler framfor plassering på kaia. For det første tar vi vare på verdien som området ved kaia og langs sjøkanten har, både i forhold til kulturarv, attraktivitet og videre sentrumsutvikling. For det andre ligger næringsbygget på Hjetland geografisk sett midt i Høyanger. Det er nærhet til riksveien, og vi slipper utrykning gjennom sentrum. For det tredje utnytter vi et eksisterende og velegnet næringsbygg med alle fasiliteter i stedet for å bygge et nytt bygg. Kostnadene ved tilpasning av bygget på Hjetland må bli vesentlig lavere og ha vesentlig lavere risiko for kostnadsoverskridelser enn alternativet på kaia, der det både skal bygges nybygg og foretas ombygging av eksisterende bygningsmasse. For det fjerde kan lånefinansiering skje via Leira Næringspark som eier av bygget. Dermed unngår vi at kommunen må ta opp ytterligere lån i en tid med Robek og klare advarsler fra kommuneadministrasjonen om at lånegjelden allerede er svært høy.   

Som Ytre Sogn tidligere har referert hadde Utvalg for Samfunn saken oppe i møte 13. november. Der ble det enstemmig vedtatt å anbefale at alternativ plassering på Hjetland vurderes. Mange andre har også gitt tydelig tilbakemelding på at de er enige i denne konklusjonen. Det eneste som taler mot Hjetland er Hydro sitt ønske om at brannstasjonen skal ligger i umiddelbar nærhet til metallverket. Men jeg håper de revurderer sitt standpunkt, og stiller seg positive til vurdering av alternativ plassering på Hjetland før kommunestyret skal behandle saken neste uke.

Hroar Holm Carlsen
Høyanger Høgre